ترکیه کشوری است که در اوراسیا واقع شده است. بیشتر ترکیه در آسیا و برخی از بخش های جغرافیایی آن در اروپا است. این کشور در یک موقعیت بسیار استراتژیک قرار دارد که در آن مرزهای آسیا و اروپا به هم می رسند. این مکانی است که دو قاره را به هم متصل می کند، بنابراین محل تجارت است. این کشور همچنین دارای سه طرف آن است که توسط دریا احاطه شده است که تجارت از طریق دریا را آسان تر می کند. در این اواخر که کشور شاهد تغییرات چشمگیری در سیاست خود بوده است، رئیس جمهور ارودگان کشور را از سکولار به سمت اسلامی سوق داده و همچنین آزادی مطبوعات را محدود کرده است.
از نظر اقتصادی، این کشور سیزدهمین کشور در تولید ناخالص داخلی از نظر برابری قدرت خرید و هفدهمین کشور از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی است. ترکیه همچنین عضو موسس OECD و G-20 است. اقتصاد ترکیه از صادرات خود رونق می گیرد که در آن سال 163 میلیارد دلار کالا در سال 2012 با افزایش مستمر هر سال صادر کرد. ترکیه همچنین تولید کننده وسایل نقلیه موتوری است و سیزدهمین تولیدکننده بزرگ را به خود اختصاص داده است، در حالی که در کشتی سازی، لوازم الکترونیکی مصرفی، محصولات فلزی و غیره نیز فعالیت می کند.
انجام تجارت در ترکیه:
به عنوان یک خارجی، اگر علاقه مند به تجارت در ترکیه هستید، در اینجا اطلاعات مهمی در مورد ترکیه از نظر انجام تجارت وجود دارد. بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی، ترکیه رتبه 43 را در سهولت انجام تجارت دارد. سهولت انجام کسب و کار پارامترهای اساسی انجام تجارت و میزان آسانی کسب و کار در یک کشور خاص را بر اساس چندین پارامتر مانند دریافت اعتبار، وام، راه اندازی کسب و کار، ورشکستگی و غیره پوشش می دهد.
- اجرای قراردادها: رتبه 19
- حمایت از سرمایه گذاران اقلیت: رتبه 26
- کسب اعتبار: رتبه 32
- ثبت ملک: رتبه 39 ام
- تجارت فرامرزی: رتبه 42
- رسیدگی به پروانه های ساختمانی: رتبه 59
- دریافت برق : رتبه 60
- راه اندازی کسب و کار: رتبه 78
- پرداخت مالیات: رتبه 80
- رفع ورشکستگی: رتبه 109
بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، ترکیه در رتبه 61 در شاخص رقابتی قرار گرفت که پارامترهای مختلفی مانند فساد، اعتماد تجاری، ورشکستگی و غیره را در نظر می گیرد.
بررسی اجمالی ترکیه و فضای تجاری آن:
ترکیه یک اقتصاد باز است که اساساً تحت تأثیر اروپا قرار دارد. این بخشی از ناتو و سازمان های مختلف دیگر مانند G-20 است. این کشور با کشورهای مختلف اروپا برای تجارت فرامرزی قراردادهای کلی دارد که در آن مذاکرات در مورد تعرفه ها مورد بحث قرار گرفت که اکنون به نفع هر دو کشور است.
رشد اقتصاد ترکیه به عنوان تولیدکننده کالاهای مختلف، سهم خوبی از صادرات به کشورهای مختلف اروپایی دارد. این کشور در یک موقعیت استراتژیک قرار دارد و آن را برای گردشگرانی از سراسر جهان که اقتصاد کشور را رونق میدهند جذاب میکند. این کشور همچنین حدود 35 درصد از سهم اقتصادی خود از بخش کشاورزی است که منبع اشتغال نیز می باشد. این کشور به طور کلی کشوری مختلط است که در آن مشاغل سنتی و مدرن گرد هم می آیند تا در رشد آن سهیم باشند.
راه اندازی کسب و کار در ترکیه:
برای شروع کسب و کار در ترکیه به عنوان یک خارجی، دانستن اصول تجارت در ترکیه برای شما ضروری است. برخی از عوامل کلیدی که در راه اندازی یک کسب و کار اهمیت دارند عبارتند از:
- گرفتن ویزا برای راه اندازی
- مجوز اقامت
- دریافت سرمایه گذاری
- تصمیم گیری در مورد شخصیت حقوقی کسب و کار
- مالیات
- مسائل حقوقی
- رشد کسب و کار
- مدیریت کارکنان
- حساب های بانکی، سود و حسابداری
- ورشکستگی
اینها برخی از مسائل مهم هنگام راه اندازی کسب و کار شما در هر کشوری هستند. بیایید بررسی کنیم که برای شروع یک تجارت در ترکیه بر اساس این پارامترها چه چیزی لازم است.
اخذ ویزا برای راه اندازی:
جمهوری ترکیه ویزای الکترونیکی را به بازدیدکنندگان خارجی ارائه می دهد. برای درخواست ویزای الکترونیکی می توانید اینجا را کلیک کنید. کسانی که می خواهند برای مقاصد گردشگری و تجاری وارد ترکیه شوند می توانند این برنامه را پر کنند. بقیه باید به سفارت یا کنسولگری ترکیه که در کشورهای مربوطه حضور دارند، درخواست شود.
شما باید برخی از مدارک ضروری برای ویزای الکترونیکی را ارائه دهید و می توانید با پر کردن فرم در کمترین زمان ویزای خود را دریافت کنید. پاسپورت شما باید بیش از 60 روز از آخرین روز اقامت شما در ترکیه اعتبار داشته باشد. برای اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت رسمی وزارت امور خارجه جمهوری ترکیه مراجعه کنید. انواع مختلفی از ویزاها توسط این کشور ارائه می شود. برخی عبارتند از:
- ویزای تحصیلی
- ویزای توریستی
- ویزای تجاری
- ویزای تحقیقاتی
- ویزای فیلم
- ویزای اقامت
- ویزای کاری
مراحل اخذ ویزا:
برای سرمایه گذارانی که می خواهند در ترکیه سرمایه گذاری کنند باید فرم درخواست خود را با مدارک مناسب به نزدیکترین سفارت یا کنسولگری ترکیه در هر کشوری که ساکن هستند پر کنند .مدارک باید دارای قرارداد کار، تعیین تکلیف یا سندی مبنی بر مشارکت در شرکت باشد. ظرف ده روز کارفرما یا شریک تجاری باید چنین مدارکی را به وزارت کار ترکیه ارائه کند. پس از اعطای ویزا، فرد باید ظرف 180 روز وارد کشور شود.
تایید ویزا برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی:
یک قانون ویژه برای کسانی که سرمایه گذاری مستقیم خارجی به ترکیه انجام می دهند وجود دارد. در اینجا چند معیار برای آن وجود دارد:
- سهامدار خارجی باید 152,6057 TRY از سرمایه شرکت را در اختیار داشته باشد، زیرا شرکت دارای گردش مالی 114.7 میلیون TRY است.
- سهامدار خارجی 152،6057 لیره از سرمایه را در اختیار دارد در حالی که شرکت در سالهای اخیر 1 میلیون لیره صادرات داشته است.
- سهامدار خارجی دارای 152،6057 TRY سرمایه است که در آن 250 نفر یا بیشتر مشغول به کار هستند.
- سرمایه گذاری انجام شده باید بیش از 38.1 میلیون TRY باشد.
- شرکت باید سرمایه گذاری مستقیم خارجی را در یک کشور دیگر به غیر از جایی که دفتر مرکزی آن واقع شده است داشته باشد.
- اینکه آیا تبعه خارجی موقعیت کلیدی در شرکت دارد یا خیر.
مجوز ویزای کوتاه مدت و بلند مدت:
مجوز ویزای کوتاه مدت به کسانی اعطا می شود که در املاک و مستغلات سرمایه گذاری می کنند یا در ترکیه تجارت می کنند. دو ساله است مجوز ویزای بلند مدت برای کسانی است که به دلیل کار به مدت هشت سال به طور مداوم در ترکیه زندگی می کنند.
راه اندازی کسب و کار شما:
بعد از اینکه ویزای خود را دریافت کردید، وقت آن است که کسب و کار خود را با راه اندازی شرکت خود شروع کنید. اساساً سه نوع شرکت شرکتی وجود دارد.
- شرکت سهامی
- شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت تعاونی
شما همچنین می توانید کسب و کار خود را به عنوان مالک انفرادی، مشارکتی و غیره باز کنید. قبل از اینکه شخصیت حقوقی کسب و کار خود را انتخاب کنید، مطمئن شوید که کدام نوع کسب و کار برای شما مناسب است. همچنین به میزان سرمایه گذاری بستگی دارد، اما برای مشاغل خارج از کشور، LLC و JSC بیشتر کار می کنند.
ثبت کسب و کار و دریافت TIN:
برای ثبت کسب و کار خود باید مدارکی را ارائه دهید که شامل موارد زیر می شود:
- عکس شما
- پاسپورت و ویزا
- کارت شناسایی کشوری که به آن تعلق دارید
- حساب بانکی
- اثبات سرمایه گذاری (25٪ از کل مبلغ واریز شده به حساب بانکی شما)
- اثبات مسکونی
به عنوان ثبت نام، باید TIN خود را نیز دریافت کنید که شماره شناسایی مالیاتی شما است. TIN برای تمام مشاغلی که انجام می دهید استفاده می شود و برای پرداخت مالیات استفاده می شود. همچنین باید در اداره ثبت تجارت ثبت نام کنید.
هزینه کسب و کار در ترکیه:
با توجه به دستمزد بالای کارگران در ترکیه، انجام تجارت در ترکیه کمی پرهزینه است. حداقل هزینه خالص برای کار 348.50 دلار است در حالی که هزینه کارفرما 441.20 دلار است. علاوه بر این هزینه هایی برای آب، برق، گاز، بنزین و … نیز وجود دارد. اگر در شهرهای نخبه ترکیه تجارت می کنید، هزینه زندگی بسیار بالاست. شهرهای توسعهیافته حتی برای چیزهای ابتدایی نرخ بالایی دریافت میکنند که در صورت نداشتن مقدار کافی، بقا را دشوار میکند.
ویزا و مستر کارت دو نوع کلی از کارت هایی هستند که در ترکیه کار می کنند. بنابراین اگر کارت اعتباری یا نقدی ویزا یا مستر کارت خود را دارید، در هنگام انجام تراکنش مشکلی نخواهید داشت. اجاره دفتر، داشتن محل برای تاسیس کسب و کار شما، داشتن یا اجاره محل سکونت و غیره بر هزینه شما می افزاید. برای شما مفید خواهد بود که تست تحلیل امکان سنجی را انجام دهید تا میزان دقیق هزینه ای که کسب و کار شما نیاز دارد را بدست آورید.
مالیات در ترکیه:
ترکیه یکی از رقابتی ترین و لیبرال ترین سیاست های مالیاتی را در کل OECD دارد. ساختار مالیات شرکت ها به گونه ای طراحی شده است که به رشد کسب و کار کمک کند و همچنین درآمد کافی به دولت بدهد. اساساً سه نوع مالیات در کشور وجود دارد.
- مالیات بر درآمد
- مالیات بر مخارج و
- مالیات بر ثروت
در مالیات بر درآمد دو نوع مالیات وجود دارد. مالیات بر درآمد افراد و مالیات بر درآمد شرکت ها. نرخ مالیات بر درآمد افراد از 15٪ تا 35٪ با مشوق های کمی نیز متغیر است. افرادی که کمتر از 14800 TRY درآمد دارند، نیازی به پرداخت مالیات ندارند.
مالیات بر درآمد شرکت ها از اشخاص حقوقی دریافت می شود. این اشخاص حقوقی به شرح زیر تعریف می شوند:
- شرکت های سرمایه ای
- سرمایه گذاری مشترک
- بنگاه اقتصادی عمومی
- تعاونی ها
- LLC
مالیات شرکت ها در ترکیه برای سال 2018 22 درصد است که قبلاً 20 درصد بود. برای شرکت هایی که در ترکیه واقع شده اند، باید تمام درآمدهای خود را در داخل و خارج از کشور بپردازند، در حالی که شرکت هایی که در اینجا ثبت نام نکرده اند اما از ترکیه درآمد دارند، باید تنها مبلغی را که در ترکیه به دست آورده اند پرداخت کنند.
وقتی صحبت از مالیات بر هزینه ها می شود، مالیات بر ارزش افزوده محاسبه می شود. اسلب مالیات در ترکیه برای مالیات بر ارزش افزوده 1٪، 8٪ و 18٪ است. کالاها و خدمات در این سه صفحه مالیاتی تقسیم می شوند. به غیر از مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر مصرف ویژه نیز وجود دارد که فقط یک بار دریافت می شود و از فرآورده های نفتی، خودرو، هواپیما، قایق تفریحی و مشروبات الکلی، تنباکو و اقلام لوکس دریافت می شود. همچنین مالیات بانکی و بیمه و مالیات بر حق تمبر در ترکیه وجود دارد.
در نهایت، مالیات بر ثروت وجود دارد. اینها مالیات بر دارایی، مالیات بر ارث، مالیات هدیه، مالیات وسایل نقلیه موتوری هستند. دولت همچنین مشوق هایی را برای مالیات دهندگان از انواع مختلف ارائه می دهد.
برخی از مزایای کسب و کار در ترکیه:
مانند هر کشور دیگری، ترکیه نیز فرصت هایی را برای تجارت و سرمایه گذاری در این کشور به مشاغل ارائه می دهد. در اینجا به برخی از مزایای کسب و کار در ترکیه اشاره می کنیم.
- ثبت شرکت در ترکیه بسیار آسان است. یک شرکت با مسئولیت محدود برای ثبت نام به یک هفته زمان نیاز دارد. حداقل یک سهامدار و یک مدیر از هر ملیتی مورد نیاز است. این همچنین به این معنی است که شرکت می تواند به طور کامل تحت مالکیت یک خارجی باشد.
- حداقل سرمایه پرداخت شده 3300 یورو مورد نیاز است و مشتری نیازی به سفر به ترکیه ندارد.
- ترکیه همچنین دارای یک منطقه آزاد است که برخی از شرکت های منتخب می توانند در آن تجارت کنند. این شرکت های مناطق آزاد نیازی به پرداخت هیچ نوع مالیاتی که شامل مالیات بر ارزش افزوده، مالیات شرکتی و عوارض گمرکی است ندارند. این مشاغل منطقه آزاد همچنین می توانند تمام درآمد را بدون هیچ هزینه ای به شرکت مادر خود بازگردانند.
- ترکیه یکی از سریع ترین اقتصادهای در حال رشد در کل اروپا است. اروپا را به آسیا متصل می کند و در تجارت بین کشورها دارای جایگاه استراتژیک است
- ترکیه سیزدهمین مکان جذاب از نظر سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. 91 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ترکیه به دست آورد که ترکیه به آن افتخار می کند
- ترکیه زیرساخت های توسعه یافته ای مانند جاده ها، راه آهن ارتباطی، فضای هوایی، حمل و نقل آبراهی و همچنین زیرساخت های تجاری را برای دفاتر و کارخانه ها ارائه می دهد.
- ترکیه فضایی برای سرمایه گذاران و کارآفرینان برای اداره تجارت خود دارد. از اقتصاد بازار لیبرال حمایت می کند و سرمایه گذاران را تشویق می کند.
- قوانین خاصی وجود دارد که به کارآفرینان مبتکر کمک می کند، به آنها معافیت مالیاتی می دهد و همچنین گاهی اوقات آنها را تأمین مالی می کند.
جدای از این موارد، تجارت در ترکیه مزایای بسیار بیشتری دارد که در حین کار در آنجا متوجه خواهید شد.
چند معایب:
هزینه نیروی کار در ترکیه بسیار بالا است، به این معنی که به عنوان یک تجارت باید مبلغ خوبی را برای پرداخت حقوق به کارمندان خود خرج کنید که نسبت سود شما را کاهش می دهد. این کشور همچنین دارای نرخ بالای مالیات شرکتی 20 درصدی است.
هنگام ثبت شرکت شما هزینه های زیادی وجود دارد. برخی از قوانین سختگیرانه وجود دارد که گاهی اوقات انجام تجارت یا ثبت نام خود را دشوار می کند. حرکت بین قدرت و بوروکراسی با توجه به نگرش سفت و سخت و فساد زیاد که گاهی بسیار آزاردهنده است، بسیار سخت می شود. بنابراین، ترکیه با چنین مزایا و معایبی برای سرمایه گذاران خارجی بسیار ارائه می دهد. شانس خود را در ترکیه امتحان کنید و امیدواریم موفق شوید.
سوالات متداول
1. چگونه می توانم به عنوان یک کارآفرین خارجی اجازه اقامت دریافت کنم؟
شما می توانید مجوز اقامت کارآفرین خارجی را که توسط اداره کل مدیریت مهاجرت (DGMM) وزارت کشور اعطا شده است، دریافت کنید. شما باید پاسپورت و مدارک مورد نیاز خود، از جمله طرح کسب و کار، منابع مالی و مدرکی مبنی بر انطباق با تمام قوانین و مقررات قابل اجرا را ارائه دهید. پس از بررسی و تایید مدارک مناسب، اجازه اقامت را دریافت خواهید کرد.
2.برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه به چه نوع ویزا نیاز دارم؟
شما به ویزای تجاری نیاز دارید که نوعی اجازه اقامت طولانی مدت است. این مجوز برای اقامت تا دو سال خوب است. برای دریافت ویزا، باید مدارک مناسب مانند طرح تجاری، تعهدنامه، کپی محضری از کلیه اسناد تجاری مربوطه و اثبات منابع مالی در قالب سپرده های بانکی را دریافت کنید. پس از ارائه تمام مدارک لازم، اجازه اقامت از سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور شهروندی خود دریافت خواهید کرد.
3. چگونه می توانم مجوز کار در ترکیه دریافت کنم؟
قبل از شروع کار در ترکیه، باید مجوز کار از وزارت کار و تامین اجتماعی دریافت کنید. برای واجد شرایط بودن برای مجوز کار، باید تمام مدارک مربوطه مانند پاسپورت، کپی محضری اسناد تجاری، رزومه و مدارک منابع مالی را ارسال کنید. پس از بررسی و تایید، مجوز کار خود را دریافت خواهید کرد.
4. چگونه می توانم شرکت خود را در ترکیه ثبت کنم؟
برای ثبت شرکت خود در ترکیه، باید در اداره ثبت تجارت ثبت نام کنید. این فرآیند شامل ارسال فرم ثبت نام و همچنین سایر مدارک مورد نیاز مانند طرح تجاری شما، کپی محضری اسناد تجاری و اثبات منابع مالی است. پس از بررسی و تایید مدارک، شماره ثبت شرکت خود را دریافت خواهید کرد.
5. آیا باید برای تجارت خود در ترکیه مالیات پرداخت کنم؟
بله، همه مشاغل در ترکیه باید مالیات بپردازند، نوع و میزان مالیات بستگی به نهادی دارد که در آن ثبت نام می کنید. به طور کلی، مشاغل در ترکیه مشمول مالیات شرکتی، مالیات بر ارزش افزوده و احتمالاً مالیات سایر محققان خارجی و مالیات بر سود سهام هستند. بنابراین، باید در مورد نوع و میزان مالیاتی که باید قبل از ثبت کسب و کار خود پرداخت کنید، به دقت تحقیق کنید.
6. برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه چه تعهدات قانونی دیگری باید انجام دهم؟
علاوه بر ثبت کسب و کار و اخذ مجوزها و ویزاهای لازم، باید با قوانین کار در ترکیه که بر اساس مقررات سازمان بین المللی کار است نیز آشنا شوید. این شامل درک حداقل دستمزد و سایر شیوه های کار ضروری است. علاوه بر این، بسته به نوع کسب و کاری که ثبت می کنید، ممکن است انواع دیگری از مجوزها یا مجوزها مورد نیاز باشد. بنابراین، مهم است که در مورد کلیه مقررات قانونی لازم برای نوع کسب و کاری که قصد افتتاح آن را دارید تحقیق کنید.
7. آیا کمکی برای راه اندازی کسب و کارم در ترکیه وجود دارد؟
بله، کمک های زیادی وجود دارد که می توانید به منظور اطمینان از مطابقت کسب و کار شما با تمام مقررات ترکیه دریافت کنید. به عنوان مثال، میتوانید از اتاقهای بازرگانی و صنایع ترکیه کمک بگیرید، اتاقهای بازرگانی و صنایع ترکیه میتوانند شما را در کل فرآیند ثبتنام راهنمایی کنند و همچنین خدمات متعدد دیگری را در رابطه با ایجاد تجارت به شما ارائه دهند. علاوه بر این، می توانید با متخصصان دیگری مانند وکلا و مشاوران مالیاتی نیز مشورت کنید که می توانند در مورد الزامات قانونی و مالیاتی کسب و کار شما به شما کمک کنند.
8. چگونه می توانم برای کسب و کار خود در ترکیه کمک مالی دریافت کنم؟
شما می توانید از راه های مختلفی برای کسب و کار خود در ترکیه تامین مالی دریافت کنید. در مرحله اول، ممکن است از یک شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر یا یک سرمایه گذار خصوصی به دنبال تامین مالی سرمایه گذاری خطرپذیر باشید. از طرف دیگر، ممکن است سعی کنید از بانکی در ترکیه وام بگیرید. اکثر بانک ها در ترکیه برای کارآفرینان خارجی وام های تجاری ارائه می دهند. علاوه بر این، میتوانید از انجمنهای تجاری مانند آژانس ارتقای کسبوکارهای کوچک و کارآفرینی ترکیه که کمکهای بلاعوض و سایر اشکال کمک را برای ترویج مشاغل کوچک در ترکیه ارائه میکند، کمک بگیرید.
9. چگونه می توانم برای کسب و کار خود در ترکیه کارمند استخدام کنم؟
شما می توانید با ارسال آگهی های استخدامی در چندین وب سایت استخدامی مانند Indeed و Monster، برای کسب و کار خود در ترکیه کارمندان استخدام کنید. علاوه بر این، چندین نمایشگاه کار نیز در شهرهای بزرگ ترکیه برگزار می شود. همچنین می توانید آگهی های شغلی را در روزنامه ها و خبرنامه های محلی ارسال کنید. علاوه بر این، می توانید با اتاق بازرگانی و صنعت ترکیه تماس بگیرید تا در یافتن کارمندان واجد شرایط و مناسب برای کسب و کار خود کمک دریافت کنید.
10. چگونه می توانم حساب بانکی شرکت در ترکیه دریافت کنم؟
برای مدیریت قانونی و کارآمد امور مالی کسب و کار خود در ترکیه، باید یک حساب بانکی شرکت باز کنید. برای افتتاح حساب بانکی شرکت در ترکیه، باید مدارک ثبت شرکت، وکالتنامه محضری، مدارک هویتی و پاسپورت نماینده را ارائه دهید. علاوه بر این، برخی از بانک ها ممکن است به اسناد دیگری مانند کپی اساسنامه و مدرک نشانی نیز نیاز داشته باشند. پس از بررسی و تایید مدارک، می توانید یک حساب بانکی شرکت در ترکیه باز کنید.
انتهای مطلب/ منبع