طرح کسب و کار

چگونه یک طرح کسب و کار بنویسیم

هر کسب ‌و کاری با یک چشم‌انداز شروع می‌شود که از طریق یک طرح کسب‌ و کار به اطلاع می‌رسد. یک طرح  قوی اهداف کوتاه مدت و بلندمدت، بودجه و هر چیز دیگری را که ممکن است برای شروع نیاز داشته باشید مشخص می کند. نوشتن طرح کسب و کار لازم نیست پیچیده باشد. هرچه بیشتر در مورد آنچه در برنامه شما قرار می گیرد بدانید، نوشتن آسان تر خواهد بود. در این راهنما یاد خواهید گرفت که چگونه یک طرح کسب و کار قوی و دقیق تنظیم کنید تا یک کسب و کار موفق را راه اندازی کنید، اداره کنید و رشد دهید.

طرح کسب و کار چیست؟

یک طرح کسب و کار توضیح می دهد که چگونه یک شرکت پول در می آورد و روزانه اداره می شود. یک قالب استاندارد واحد وجود ندارد، اما اکثر طرح ها این چهار حوزه اصلی را پوشش می دهند:

  • نمایه شرکت
  • فروش و بازاریابی
  • عملیات
  • امور مالی

طرح های کسب و کار را می توان برای مخاطبان مختلف نوشت، اما در درجه اول برای وام دهندگان، سرمایه گذاران یا سهامداران آماده شده است. این مهم است که برنامه خود را برای مخاطب تنظیم کنید. سرمایه گذاران و سهامداران اغلب می خواهند بازدهی بالقوه هیجان انگیز و اهداف بلندپروازانه را ببینند.

در یک طرح کسب و کار چه مواردی نوشته می شود؟

طرح های کسب و کار به طور کلی چهار حوزه کلیدی را پوشش می دهند. اطلاعات ممکن است به ترتیب یا قالب متفاوتی مرتب شوند، اما جزئیات اصلی معمولاً یکسان هستند.

1.مشخصات شرکت

این بخش یک نمای کلی از شرکت یا ایده کسب و کار فعلی شما را ارائه می دهد. معمولاً شامل:

  • شرح کسب و کار

به طور مختصر شرکت خود را شرح دهید، چه کاری انجام می دهد و در کجا واقع شده است. مشخص کنید که آیا این یک سرمایه گذاری جدید، توسعه یک شرکت موجود یا یک خرید است.

  • محصولات و خدمات

شرح مفصلی از محصول یا خدمات خود ارائه دهید. این باید شامل ویژگی‌های منحصربه‌فرد، هزینه و نحوه تحویل آن باشد. شما باید تصویری قانع‌کننده، چه فنی و چه احساسی، از آنچه ارائه می‌دهید، نحوه کارکرد و چرایی ارزشمندی آن ترسیم کنید. این باید بخشی باشد که به تنهایی و توسط سایر بخش های طرح شما پشتیبانی شود.

  • ارزش پیشنهادی

مزیت اصلی را که باعث بازگشت مشتریان شما می شود را توضیح دهید. ممکن است لازم باشد این را از طریق نظرسنجی مشتری یا گروه متمرکز تأیید کنید.

  • شرکت و تیم خود را توصیف کنید

آموزش، مهارت‌ها، آموزش، دانش و تجربیاتی را که شما و تیمتان برای دستیابی به اهداف شرکت به ارمغان می‌آورید، تشریح کنید. این برای ایجاد اعتبار شما بسیار مهم است.

  • تاریخچه شرکت

مرحله توسعه شرکت یا ایده خود را توضیح دهید. میزان زمان، تلاش و منابعی که تاکنون در این کسب و کار سرمایه گذاری کرده اید را در نظر بگیرید.

  • تحقیقات بازار

این بخشی از طرح کسب و کار است که در آن می توانید تخصص و رویکرد متفاوت خود را با عمق بیشتری توضیح دهید. نشان دهید که چگونه چیزی که ارائه می کنید برای بازار حیاتی است و شکاف مهمی را پر می کند. شما همچنین می توانید کسب و کار خود را در صنعت خود قرار دهید و آن را با سایر مشاغل مقایسه کنید و اینکه چگونه مزیت رقابتی در بازار دارید

  • خلاصه اجرایی

خلاصه اجرایی یک خلاصه بسیار مختصر و سطح بالا از طرح کسب و کار است. کسب و کار شما، مشکلی که حل می کنید و آنچه از خوانندگان خود می خواهید را معرفی می کند. هر کسی باید به سادگی با خواندن این بخش از برنامه شما بتواند کسب و کار شما را درک کند. در حالی که از نظر ساختاری این فصل اول برنامه شما است، باید آن را در آخر بنویسید.

2. فروش و بازاریابی

شما در بخش محصولات و خدمات به چه چیزی و چرا می فروشید اشاره کرده اید. شما اکنون درک درستی از بازار و یک مشتری ایده آل در ذهن دارید. باید توضیح دهید که چگونه می‌توانید به آنها دست پیدا کنید و به آنها بفروشید. بخش بازاریابی و فروش طرح کسب و کار شما به چگونگی دستیابی به اهدافتان می پردازد. شما به سوالاتی از این قبیل پاسخ خواهید داد:

  • بر اساس مخاطبان خود، چگونه محصول یا خدمات خود را در بازار فعلی قرار می دهید؟
  • چه کانال های بازاریابی، پیام رسانی و تاکتیک های فروش را اجرا خواهید کرد؟
  • مدل کسب و کار شما چیست و کسب و کار شما چگونه عمل می کند؟

در پایان این بخش، باید طرح کلی از اینکه رشد چگونه به نظر می‌رسد، به چه نقاط عطفی می‌خواهید برسید و چگونه موفقیت را می‌سنجید، داشته باشید. اساساً، شما از فرصتی که شناسایی کرده اید، با یک برنامه قوی برای ورود به بازار پشتیبانی می کنید.

3. عملیات

برنامه عملیاتی آنچه باعث می شود کسب و کار شما راه اندازی شود را پوشش می دهد. گردش کار روزانه برای کسب و کار شما و نحوه ارائه محصول یا خدماتی که ارائه می دهید را توضیح می دهد. به عنوان بخشی از برنامه خود، این شانس شماست که آنچه را که تاکنون راه اندازی کرده اید توصیف کنید و بدانید که هنوز چه چیزی برای عملیاتی کردن کامل کسب و کار شما باقی مانده است.

چه چیزی را در برنامه عملیاتی خود بگنجانید

اجزای برنامه عملیاتی شما کاملاً به آنچه برای تولید محصول یا خدمات شما ضروری است بستگی دارد. برای اکثر افراد، جزئیاتی در مورد مکان و امکانات خود، فناوری مورد استفاده، و هر گونه تجهیزات یا ابزاری اضافه خواهید کرد.

  • موقعیت مکانی

موقعیت شرکت خود را توضیح دهید و چرا برای کسب و کار شما مناسب است. برخی از کسب و کارها ممکن است نیاز به ارائه اطلاعات بیشتری نسبت به سایرین داشته باشند.

  • دارایی ها و تولید

دارایی های خود را فهرست کنید، از جمله تجهیزات، ماشین آلات، املاک و مستغلات و فناوری های کلیدی. خواننده را در فرآیند تولید راهنمایی کنید. باز هم، مشاغل مختلف ممکن است نیاز به ارائه جزئیات گسترده تری داشته باشند، بسته به اینکه چقدر از نظر عملیاتی سنگین هستند.

درک عملیات کسب و کار شما، فرآیندهای شما را واقعی می کند. این تضمین می کند که شما مراحل سازماندهی شده ای را برای تولید یک محصول یا خدمات دارید. برای سرمایه‌گذاران، این کمک می‌کند ثابت کنید که می‌دانید چه کار می‌کنید و می‌توانید از بقیه برنامه‌تان با کارهای واقعی که باعث تحقق آن می‌شود، پشتیبانی کنید. برای شما به عنوان یک صاحب کسب و کار، این نقطه شروعی برای بهینه سازی است. شما یک طرح کلی برای نحوه کار کردن کارها دارید. همانطور که کسب و کار خود را اداره می کنید، می توانید شروع به شناسایی فرصت های بهبود کنید. اگر عملیات را به عنوان بخشی از طرح کسب و کار خود پوشش نمی دهید، کورکورانه پرواز می کنید.

4. امور مالی

ایجاد یک برنامه مالی اغلب ترسناک ترین و حیاتی ترین بخش نوشتن یک طرح کسب و کار است. کسب ‌و کارهایی که صورت‌های مالی دقیق و ساختار یافته دارند، آمادگی بیشتری برای ارائه به سرمایه‌گذاران، دریافت منابع مالی و دستیابی به موفقیت بلندمدت دارند. امور مالی شامل یک پیش‌بینی جریان نقدی است که معمولاً به صورت ماهانه تجزیه می‌شود و به‌صورت صفحه‌گسترده ارائه می‌شود. اجزای اصلی یک برنامه مالی شامل موارد زیر است:

  • پیش بینی فروش
  • پیش بینی جریان نقدینگی
  • بودجه هزینه ای
  • پیش بینی هزینه های پرسنل
  • پیش بینی سود و زیان
  • ترازنامه

پیش بینی جریان نقدی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، آن را قلب کل طرح می‌نامند. اما بسیاری از شرکت‌ها آن را در نظر نمی‌گیرند یا آن را تکمیل نمی‌کنند. داستان واقعی در امور مالی اتفاق می افتد. در بخش نوشتاری، هر بخش عمدتاً در خدمت توضیح و توجیه آن اعداد است.  

تفاوت بین یک طرح کسب و کار و یک برنامه استراتژیک چیست؟

یک طرح کسب و کار با یک برنامه استراتژیک یکسان نیست. شرکت ها باید هر دو نوع طرح را داشته باشند. یک برنامه استراتژیک وضعیت مطلوب آینده را برای شرکت تعریف می کند و ابتکارات اولویت بندی شده برای دستیابی به آن از جمله یک برنامه اقدام دقیق را مشخص می کند. مخاطب تیم شماست. این طرح معمولاً از طریق یک فرآیند مشارکتی ایجاد می شود که تیم شما را حول اهداف همسو می کند، پروژه ها را برای دستیابی به آنها اولویت بندی می کند و یک برنامه عملیاتی برای اجرای پروژه ها تعریف می کند.

از سوی دیگر، یک طرح کسب و کار توضیح می دهد که چگونه یک شرکت در حال حاضر پول در می آورد و روزانه اداره می شود. اغلب برای مخاطبان خارجی ایجاد می شود تا درخواست وام یا سرمایه گذاری را توجیه کند. برخی از عناصر نیز می توانند برای تیم مدیریت شما مفید باشند.

انتهای مطلب/ منبع 1/ منبع 2

برچسب‌ها
آژانس کسب و کار (19) اخبار کسب و کار (8) اخبار کسب و کار ایران (6) استراتژی بازاریابی (11) استراتژی کسب و کار (10) اشتغال آفرینی (16) اشتغال زایی (22) اشتغال پایدار (7) اقتصاد ایران (14) اقتصاد دانش بنیان (9) اقتصاد دیجیتال (7) ایجاد اشتغال (24) ایده کسب و کار (5) بازاریابی دیجیتال (7) بازاریابی و فروش (5) بازاریابی کسب و کار (16) باشگاه مشتریان (7) برنامه کسب و کار (13) برندسازی کسب و کار (7) بهبود فضای کسب و کار (11) توسعه کارآفرینی (8) توسعه کسب و کار (20) حمایت از کسب و کار (8) دولت سیزدهم (13) راه اندازی وب سایت کسب و کار (5) راه اندازی کسب و کار (27) راه اندازی کسب و کار خانگی (5) رشد تولید (6) رشد و توسعه کسب و کار (20) رشد کسب و کار (35) رونق تولید (7) شرکت های دانش بنیان (8) شورای عالی کار (7) طرح کسب و کار (6) مجوزهای کسب و کار (5) مدیریت ارتباط با مشتری (17) مدیریت کسب و کار (46) مشاور کسب و کار (12) نرخ بیکاری (6) وزارت کار (21) کسب و کار آنلاین (9) کسب و کار الکترونیک (6) کسب و کار ایران (25) کسب و کار اینترنتی (8) کسب و کار دیجیتال (5)